Obilježavanje 25. godišnjice osnutka SJP "AJKULA" i  Dan USPDR "AJKULA" 

 

            Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „AJKULA“ proslavila je višednevnim programom 25. godina od osnutka Specijalne jedinice policije Rijeka-„AJKULA“. Ova obljetnica održana je pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a započela je danom službenog osnutka 08. travnja 2016. god.

 

 

      Odajući počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika i u spomen sobi baze SJP RIJEKA-„AJKULE“ poginulim prijateljima i suborcima, pripadnicima SJP RIJEKA-„AJKULA“ delegacija SJP Rijeka i USPDR „AJKULA“ započela je sa službenom proslavom obljetnice.

      Ispred zgrade PU primorsko-goranske odana je počast svim poginulim pripanicima PU primorsko-goranske. Na spomenik i spomen zid položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položile obitelji poginulih branitelja, predstavnici SJP „Ajkula“ i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“, te izaslanstvo PU primorsko goranske na čelu s načelnicom i izaslanicom ministra unutarnjih poslova RH, Senkom Šubat.

                                                               

     Uz svečani postroj, u Aleji hrvatskih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova, u polaganju vijenaca i paljenju svijeća sudjelovali su i obitelji poginulih pripadnika SJP Rijeka i predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja PGŽ, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske general u miru Mladen Markač, izaslanica ministra unutarnjih poslova RH Senka Šubat, ministar branitelja Tomo Medved, ministar pomorstva, predstavnici SJP „Ajkula“ Rijeka i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“, ZSS HV brigadir Perica Turalija te predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Grada Bakra, kao i predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

                            
     Središnja svečanost obilježavanja održana je u Svetište Majke Božje Trsatske, a započeta je Mimohodom bivših pripadnika Specijalne jedinice policije Rijeka i zajedničkim postrojavanjm bivših i sadašnjih pripadnika SJP Rijeka, ispred Aule Ivana Pavla II, na Trsatu. Nakon postrojavanja, a prije početka svečane akademije u velikoj dvorani Aule Ivana Pavla II snimljena je zajednička fotografija Milenijska fotografija „25.godina Ajkula“. Svečanosti obilježavanja nazočio je veliki broj pripadnika SJP Rijeka, djelatnika MUP-a, Oružanih snaga RH, državnih i lokalnih dužnosnika, obitelji poginulih branitelja te brojni branitelji i građani, štovatelji postrojbe SJP Rijeka. Tijekom svečane akademije u velikoj dvorani Aule Ivana Pavla II na Trsatu u prigodnom obraćanju, uz zapovjednika SJP Rijeka Marinka Marijanovića, nazočnima su se obratili i izaslanik Predsjednice RH general u miru Mladen Markač, izaslanica ministra unutarnjih poslova načelnica PUPG Senka Šubat, pomoćnik ministra branitelja Miroslav Cindrić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, te predsjednik Udruge Specijalne policije Domovinskog rata „Ajkula“ Perica Prpić.

                                                             

     Zapovjednik SJP „Ajkula“ Marinko Marjanović u svom obraćanju podsjetio je na 8. travnja 1991. god, dan osnivanja postrojbe u samom početku stvaranja hrvatske države. Dodao je kako je u proteklih 25 godina, poglavito kroz Domovinski rat, od slabo opremljene postrojbe izrasla u elitnu i respektabilnu postrojbu snaga policije. Prisjetivši se ratnog puta koji je počeo obukom dragovoljaca iz primorskog kraja, spomenuo je ratni tijek pripadnika u Lici, na Velebitu, Dubrovniku, te svim ostalim dijelovima Hrvatske koji su uz svesrdnu pomoć pripadnika SJP Rijeka oslobođeni od agresora. Zahvalio je svim kolegama, a posebice onim poginulima, čija ih je žrtva ohrabrivala u svim ratnim zadaćama. „Danas u miru, ova postrojba spremna je izvesti bilo koju zadaću iz djelokruga rada policije. Svi pripadnici vrhunski su osposobljeni za sve vrste i vidove ratovanja, u najsurovijim uvjetima, protiv svih oblika terorizma i izvanrednih kriznih situacija, te u istom rangu s kolegama ostalih zemalja ravnopravno ostvaruju uspjehe“, naglasio je zapovjednik Marijanović.

     O značaju SJP Rijeka „AJKULA" govorio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naglasivši kako su „Ajkule“ bila prva organizirana postrojba s područja Primorsko-goranske županije koja se uključila u Domovinski rat, a odigrala je zaista ključne uloge u Oluji, Bljesku, Maslenici i ostalim slavnim akcijama Domovinskoga rata. „S velikom žalošću, ali s osobitim ponosom, sjećamo se danas osmorice pripadnika „Ajkula" ali i svih hrvatskih branitelja koji su nesebično položili svoje živote na oltar Domovine, a sve s ciljem kako bismo svi mi živjeli u slobodnoj i neovisnoj državi.“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

     Župan Zlatko Komadina „Ajkulama“ je čestitao obljetnicu i istaknuo kako je riječ o postrojbi koja je dala veliki doprinos Domovinsko ratu svojim akcijama na mnogim hrvatskim bojišnicama. Prisjetio se i onih branitelja koji danas više nisu među nama. „Domovinski rat dio je naše časne povijesti. Obilježavanjem ove godišnjice, pogotovo zbog naših mladih, prisjetit ćemo se kako se stvarala Hrvatska“, rekao je Komadina.

     Kao izaslanica ministra unutarnjih poslova RH, načelnica Policijske uprave Senka Šubat čestitala je pripadnicima Specijalne jedinice policije Rijeka značajnu obljetnicu osnivanja i djelovanja postrojbe. „Vaši uspjesi tijekom ratnih godina, potpora i savezništvo koje ste pružili postrojbama hrvatske vojske, odlučnost, preciznost, ustrajnost, veliko umijeće i nadasve visoka profesionalnost, ostavili su neizbrisiv pečat na tijek i pobjednički ishod Domovinskog rata. Bili ste aktivni sudionici stvaranja jedne države, jedne povijesti i ostvarenja stoljetnog sna jednog naroda“, istaknula je načelnica Šubat. Zahvalila im je na dosadašnjem predanom radu i odanosti svojoj profesiji, te poželjela puno uspjeha u budućem radu, zaključivši kako su danas jedna od najelitnijih postrojbi specijalne policije i ponos Ministarstva unutarnjih poslova.

      Veliko zadovoljstvo svih okupljenih izazvao je govor generala Mladena Markača, izaslanika Predsjednice RH i ratnog zapovjednika specijalne policije. Svojim suborcima general Markač je čestitao 25. obljetnicu osnivanja te se prisjetio njihovog zahtjevnog ratnog puta. Uputivši im zahvale na iznimnoj hrabrosti, odvažnosti i profesionalnosti, poglavito onima koji su poginuli za domovinu, istaknuo je značenje formiranja ove prve borbene postrojbe u Primorsko-goranskoj županiji početkom Domovinskog rata. „Sudjelujući u gotovo svim vojnim operacijama, ova postrojba omogućila je ostvarenje ciljeva i uspješan završetak obrambenog Domovinskog rata“, rekao je general Markač. Osim toga, ova postrojba dala je i heroja Domovinskog rata, legendarnog zapovjednika Marina Jakominića, naglasio je Markač, „čija moralna vertikala, hrabrost i odvažnost su zauvijek utkani u vrednote Domovinskog rata, te mogu biti uzor svim mladim naraštajima. Rijeka i Primorje trebaju biti ponosni na Specijalnu jedinicu policije jer se njezinim djelovanjem stvarao temelj hrvatske državnosti“, poručio je general Mladen Markač.

       U sklopu svečane akademije je prikazan i dokumentarni film o ratnom putu i djelovanju SJP Rijeka „Ajkula“.

     Nakon akademije u Crkv Gospe Trsatske služena je sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike „Ajkula“ te sve poginule hrvatske branitelje. Tom prilikom je prinesena svijeća Zahvale. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij, monsinjor Jure Bogdan koji je u propovijedi naglasio da se na današnji dan prisjećamo svih branitelja koji su svojim palim životom omogućili stvaranje hrvatske samostalnosti, slobode i državnosti.

     Nakon mise svim prisutnima su podijeljene krunice u znak sjećanja na današnji dan „ 25. godina od osnutka Specijalne Jedinice Policije Rijeka-„AJKULA“, a koje su blagoslovljene tijekom mise,a druženje je nastavljeno na prigodnom domjenku u Auli Ivana Pavla II.